A racketlon Keszthelyen

Keszthelyi aranyérem is született a közelmúltban rendezett Racketlon Hungarian Open világkupa versenyen, Pécsett. A mintegy 100 résztvevős megmérettetésen a Horváth Rita (Pécs) - Pintér Ákos (Keszthely) vegyes páros állhatott a dobogó legfelső fokára. A hazánkban alig öt éve meghonosodott racketlon az asztalitenisz, a tollaslabda, a tenisz és a fallabda sportágakat ötvözi.

A 80-as években a finnek, majd a svédek kezdték el játszani a racketlont és a gyorsan tért hódító új sportágban hamarosan országos bajnokságokat is rendeztek ezekben az országokban. Mára a 8. világbajnokságon is túl vannak e sport szerelmesei.

pb300690m.jpg

Magyarországon úgy öt éve kezdett el terjedni az ütős játékokat és a több tusát ötvöző racketlon. Azóta a hazai versenyzőket is megismerhették már a nemzetközi mérkőzéseken. A ranglistán alig félszáz hölgy és jóval nagyobb számú, mintegy 300 férfi szerepel. Bár a racketlon nem erősport, sokkal inkább az ügyességnek és a koncentrálóképességnek van jelentősége a játék során, a gyengébbiknek tartott nem képviselői még nem igazán érzik a magukénak ezt a sportágat. Létszámuk azonban ennek ellenére, ha lassan is, de folyamatosan nő.

A hazai férfi versenyzők között a legsikeresebbek közé tartozik Pintér Ákos (képünkön), akit a tenisz kedvelői az NB-II.-es keszthelyi Helikon TC-ből már régebb óta ismerhetnek. Bár saját bevallása szerint tanári hivatása mellett jóval kevesebb ideje és lehetősége van a gyakorlásra, valamint a mérkőzésekre, mint szeretné, eredményei szerencsére nem erről árulkodnak. Az országos bajnokságon bronzérmet, világkupa versenyen egyéniben bronz és ezüstérmet szerzett. Legutóbb, a tavalyi világbajnokságon a magyar válogatott csapattal a hatodik, egyéniben a harmadik helyen végzett. Eddigi szereplései közül azonban legbüszkébben a közelmúltban lezajlott baranyai megyeszékhelyen rendezett világkupát említeni, amikor a pécsi Horváth Ritával állhattak a dobogó legfelső fokára.

pb270613m.jpg

                                                                                  A 2008.nov.28-30. közti németországi VB-n 6. magyar válogatott.

                          állnak balról jobbra: Czingráber Zoltán, Rohács Attila,Nándori Levente,Hrabina Éva, guggolnak balról jobbra: Tróznai Zsófia, Pintér Ákos, Szalay Zsolt 

A sportember szerint egyébként önmagában csak a tenisz, vagy bármelyik ütősport magas fokon történő űzése legfeljebb némi előnyt jelenthet, a győzelemhez azonban mind a négy színtéren, a pingpongasztal mellett, a tollaslabda, a tenisz és a fallabda pályán is jól kell szerepelni, hiszen a megszerzett pontok összeadódnak és ez dönti el a mérkőzés végeredményét. Ami ma még jelentősen megnehezítheti nem csak az ő, de a többi racketlonos felkészülését is Magyarországon, az a létesítmények hiánya és a szponzorok alacsony száma. Miközben Ausztriában számos helyen megtalálhatók már az edzések és a mérkőzések lebonyolítására alkalmas csarnokok, addig nálunk alig találni olyan helyszíneket, ahol jól felkészülhetnek a sportolók, illetve ahol megrendezhetik a versenyeket. Némi vigaszt jelenthet a nézők és a játékosok számára, hogy várhatóan 2011-re Szombathelyen elkészül az első igazi racketlon pálya, ahol a remények szerint világbajnokságot is rendeznek majd.

pb300712m.jpg

                                                                                                     A VB eredményhírdetése, a helyezettek

A közeljövő terveiről szólva Pintér Ákos az áprilisi prágai versenyt említi elsőként, az anyagiak miatt azonban csak feltételes módban. Aztán legközelebb nyáron, a szomszédos Ausztriában, vagy ha sikerül jól gazdálkodnia a sportra áldozott kerettel, talán kicsit távolabb is próbára teszi magát és az ellenfeleket.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates