Egerszeg is hozzájárult a sikerhez

Pár hete Németországban rendezték meg a transzplantált sportolók Európa-bajnokságát. A magyar röplabda-válogatott tagja volt Merth Attila, aki Zalaegerszegen él. A csapat a döntőben 3:2-re legyőzte a házigazdákat, és  Európa-bajnok lett.

– Két éve  volt egy nagy tüdőműtétem. Egy barátom – akit szintén ezzel műtöttek – révén kerültem kapcsolatba a  transzplantáltak sportjával – kezdte Merth Attila. – A gyógyulásom elősegítése érdekében felmerült a sportolás lehetősége. Mivel valamikor Egerszegen röplabdáztam, ezt a sportágat választottam. Egyébként a transzplantáltak röplabdacsapata elég sikeres volt, megnyerték a világbajnokságot Kanadában. Foglalkoztatott a gondolat, hogy nekem is be kellene kerülnöm ebbe a csapatba. Az orvosok egy évig még nem engedtek versenyszerűen sportolni. Tiltásuk ellenére elkezdtem a mozgást, fél év után már ott voltam a csapat gárdonyi edzőtáborában. Jó társaságba kerültem. Tavaly már sikerült a Thaiföldön szereplő VB-csapatba bekerülnöm, amit egyéves műtöttként nagy sikernek tartok. Ide címvédőként utaztunk, de az erős mezőnyben harmadikak lettünk. 
– Nemrég az Eb-n aranyéremnek örülhetett.
– Igen. Németországban, Duisburgban rendezték meg az Európa-bajnokságot. A házigazda német válogatottat a döntő szettben 15-13-ra legyőztük, és Európa-bajnokok lettünk. Elnyertük a vándorkupát, amelyet most hoztak létre. Amelyik csapat egymás után háromszor elnyeri a serleget, végleg a birtokában marad. A németek már előre elkészítették a vitrint, elég fájó szívvel nyújtották át nekünk.
– Mely szervezetek segítik szakmailag és anyagilag a működésüket?
– A Magyar Szervátültetettek Szövetsége Budapesten található, ők a fogyatékosok szervezetéhez tartoznak. A megyékben vagy régiókban vannak külső egyesületek. Kapunk központi támogatást, ez elég csekély. A szponzorokat is igyekszünk megnyerni, ha kell, saját zsebbe nyúlunk, hogy sportolhassunk. Közben országos versenyeken veszünk részt, az itt jól szerepelt sportolók kerülhetnek ki VB-re, EB-re.
– Az Európa-bajnoki arannyal a csapat kiharcolta a VB-szereplést.
– Kvalifikáció nélkül, egyenes ágon jutottunk ki a világbajnokságra, amelyet 2009 augusztusában Ausztráliában rendeznek. Sajnos, nem a szomszédban van. A tavalyi VB után az akkori illetékes minisztertől Bajnai Gordontól a fogadáson ígéretet kaptunk arra, hogy a világjátékokra való utazáshoz biztosítják az anyagi fedezetet. A sport átkerült egy másik minisztériumhoz. Nem tudjuk mi lesz, de nagyon szeretnénk kiutazni a VB-re. Természetesen mi is igyekszünk támogatókra szert tenni.
– Ha sikerül kijutniuk, milyen eredménnyel lennének elégedettek?
– Nagyon megerősödött a mezőny. Hat-nyolc csapat között a pillanatnyi forma dönthet. Örömteli, hogy a magyar csapatba 3 új játékos jött, akik közül kettő röplabdás múlttal rendelkezik. Ha ők beépülnek a csapatba, esélyünk lehet az eredményes szereplésre.
– A szakmai felkészülés hogyan történik?
  – Szerencsére nem  Budapest-központú a csapat. A legutóbbi megbeszélésen eldöntöttük, hogy a játékosok lakhelyéhez közel igyekszünk központi edzőtáborokat tartani. A tavalyi VB előtt Egerszegen volt egy röplabdás edzőtábor. Idén itt volt a központi edzőtábor. Pais László, a városi szövetség vezetője és az egerszegi röplabdacsapat rengeteget segített nekünk. Állandó ellenfeleink lesznek az edzőmérkőzéseken. Szövetségünk elnöke már a jövő évre is kért lehetőséget dr. Gyimesi Endre polgármestertől az edzőtáborozásra. Úgy érezzük, hogy a válogatott Egerszegre szinte hazajár. Reméljük, egy sikeres felkészülés után jól szerepelhetünk jövőre Ausztráliában is.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates