Középpontban az utánpótlás

A ZTE Tenisz Klubnál sok minden változott az elmúlt években, amit az anyagiak indokoltak elsősorban. – Az élverseny-teniszről le kellett mondanunk – hangoztatta dr. Sárváry Péter, a ZTE TK elnöke.

– A lépésünket anyagi okok indokolták, három év alatt negyedére csökkent a városi támogatás. Költségvetésünk nem tette lehetővé, hogy a szuper ligás női csapatunkat működtessük. Tehát az utánpótlás-nevelés felé fordultunk, s a hároméves munka eredménye kezd beérni. Egymásra épülő rendszert építettünk fel. Beindítottuk a miniteniszt, ami azt jelenti, hogy ötéves kortól foglalkozunk gyerekekkel. Több óvodával, iskolával van szerződésünk. Több mint 100 gyereket próbálunk megnyerni a sportnak, itt még a mozgáson van a hangsúly. A készség fejlesztése a fontos. A későbbiek során a tehetségeseket igyekszünk megnyerni a tenisznek. Van már haladó minitenisz-csoportunk. A versenyeken 9 éves kortól a felnőttig bezárólag indulnak sportolóink. A legsikeresebb számunkra az országos vidékbajnokság volt, amelyen Varga Mátyás a 16 évesek között a 3. helyen végzett,Kovács Barbara pedig a 12 évesek között lett bronzérmes. A Kovács Barbara–Bárdos Zsófia páros második lett, 12 éves leánycsapatunk ezüstérmet szerzett. Kovács Bettina az országos felnőtt fedett OB-n a dobogó második fokára állhatott fel. A 10 éves fiúknál Füle Mátyás veretlen maradt az egész év során. Igaz, ebben a korban még nincs raglista, de a fővárosban is legyőzte ellenfeleit, ami biztató a jövőre nézve.

– Csapatszinten ezúttal a fiúk szerepeltek jól, akik közösen indultak a keszthelyiekkel…

– A Balaton-partiakkal az OB II-ben szerepeltek, a tavaszi eredmények alapján a felső ágra kerültek. Végül is kiütközött rutintalanságuk és a 4. helyen végeztek, ami dicséretes teljesítmény. Egyébként úgy volt közös a csapat, hogy tőlünk öten, a keszthelyiek közül egy teniszező szerepelt. Az együttest támogatta a Forest is, a cég az elmúlt évek során rendszeresen segítette klubunkat. Idővel szeretnénk, hogy a csapat felkerüljön az OB I-be, mivel ezek a tehetséges fiúk megérdemelnék. Ehhez természetesen szeretnénk biztosítani az anyagi hátteret.

– Zalaegerszeg régiós központ is lett teniszben. Mennyire sikerült betölteni ezt a szerepet?

– Az országos szövetség régiófelelőse egyértelműen a nyugat-dunántúli régiót emelte ki, ahol példás munka folyik. Amit várt a szövetség ettől a szervezeti egységtől, annak maximálisan megfeleltünk. A régióban 5 alapverseny volt idén. A mesterversenyt nemrég rendeztük Egerszegen. A nyolc versenyszámból ötöt megnyertünk. A 12 éves leánycsapatunkból Kovács Barbarát meghívták a korosztályos válogatottba.

– Az utánpótlás- és a versenytenisz mellett az amatőröknek is lehetőséget biztosítanak…

– Soha ennyien még nem teniszeztek klubunkban, mint idén. Százhatvanan játszanak rendszeresen, ebből 110-en klubtagok. Öt amatőr csapatunk indult a megyei bajnokságban. Több egyéni versenyt is rendeztünk. Nem kapunk támogatást a várostól a szabadpálya-akcióra, de vasárnaponként délután így is ingyen lehet teniszezni, minden pálya foglalt. Tisztában vagyunk azzal, hogy van olyan réteg a társadalomban, amelyik nem engedheti meg magának a drága bérletet, nekik kívánunk mozgási lehetőséget biztosítani.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates