Tóth Istvánt elsősorban, mint kézilabdacsapatok edzőjét ismerjük. A Caola és a Marcali élvonalbeli együtteseinek felkészítőjeként a sportág kedvelőinek körében országosan is ismertté vált. A kehidakustányi testnevelő megyei labdarúgó csapatokat is irányított, legújabban pedig egy szabadidős játék, a Gurigolf szabadalmaztatásával tette le a névjegyét. Azért utaztunk Kehidakustányba, hogy Tóth István segítségével a gyakorlatban is megismerjük a játékot, és kipróbáljuk magunkat a feltaláló családi házának udvarán kialakított első gurigolf pályán.

Az nagyon hamar kiderült, hogy egyenlőre még nem vagyunk egyenrangú partnerek, így a versenyből inkább csak oktatóprogram és pályaismertetés lett.

kehida

- Nem én vagyok a legjobb, de azért ritkán győznek le - mondta a házigazdánk, miközben az akadályok megjátszásának lehetőségeit latolgatta. - Lukács Zsoltnak, aki jelenleg is aktív zalaszentgróti futballista jobb eredményei vannak. Ez számomra nem meglepetés, jó edzője volt ifista korában.

Az a játék közben egyértelműen kiderült, hogy fontos a technikai képzettség, de ennél is nagyobb szerepe van az önfegyelemnek és a koncentrációnak.

- Hogyan alakult ki és hivatalosan mikortól létezik a gurigolf?

- A kialakulása szinte véletlenszerű. Új székeket vásároltunk és én nem szeretek semmit kidobni. a régi széklábakban láttam meg a kapukat, a pálya befejezése pedig az anyósom muskátlis ládája lett. Persze később kiderült, hogy ezeknél jobb megoldásokra van szükség és a pálya fokozatosan átalakult. Már csaknem tíz éve annak, amikor először játszottunk az udvaron és semmi más tervem nem is volt a játékkal. Akik nálunk jártak és itt játszottak, sokszor kapacitáltak, hogy védessem le, de egy jó ideig ez sem hatott rám. Bekerült a köztudatba egy új játék, a footgolf. Eddig az időpontig a mi játékunkat lábgolfnak hívtuk, éreztem, hogy tényleg kell tenni valamit. 2012-re minden fontos részlet oltalom alá került a szabadalmi hivatalban, az átkeresztelés is megtörtént. Így került a köztudatba a gurigolf név.

oten

- Milyen helyszíneken és hol ismerték meg a játékot?

- Először 2014 -ben merészkedtem ki az udvaromból különböző felkéréseknek eleget téve. Falunapokon, gyermeknapon, fesztiválokon, családi sportnapon, gyerektáborban és labdarúgó klubok edzésein próbálhatták ki a vállalkozó kedvűek. Tényszerűen: Kehidakustányban, Zalacsányban, Tekenyén, Sármelléken, Vindornyaszőlősön, Zalaszentgróton és Marcaliban.

- Kik a legismertebbek, akik szeretik a gurigolfot?

- A legismertebb labdarúgó a 22- szeres válogatott pécsi Mészáros Ferenc volt, aki nálunk járva kipróbálta és megszerette. A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2014 -ben Zalában tartotta hagyományos szakmai tájértekezletét. Mintegy huszonöt újságíró játszott az udvaromon. Például Pajor Gyulai László vagy Bobori Balázs volt Videoton játékos is. Más alkalommal pedig Csillag Péter, aki Magyarország részéről voksolt a FIFA Aranylabda szavazáson.

samu1

- Milyen képességek fontosak, hogy jók legyünk a játékban?

- Tényleg nem kábítás a szlogen, hogy a gurigolf minden korosztály sportjátéka. Így, aki a mozgás kedvéért teszi, az játszhatja egyedül is, nem kéri számon senki a képességeit. Ha pedig versenyeznek, akkor célszerű, hogy hasonló játéktudásúak vetélkedjenek. Általában azok játszhatják, akik szeretnek belerúgni egy labdába, szeretik az izgalmakat, jó levegőn és jó társaságban tölteni az idejüket. Más nem nagyon kell hozzá.

- Nyilvántartjátok az eredményeket, rekordokat?

- A játék egyik legnagyobb erénye, hogy szinte bárhova telepíthető. A legnagyobb még ideális méret egy fél focipálya, a legkisebb talán egy 20 x 20-as terület, de ennek sem kell szabályosnak lenni. A legutóbbi fellépés a Zalavölgyi Kultúrtivornya keretein belül Zalaszentgróton a ligetben volt. Évszázados fák alatt terelgettük a labdát az akadályok felé. Mindezt azért bocsátom előre, hogy ezek miatt a rekordnyilvántartás nem kivitelezhető. Remélem eljön az idő, amikor gurigolf-bajnokságokat rendeznek majd, lefixált pályaméretekkel, akkor majd a rekordok is fontossá válnak. A saját udvarunkon természetesen tartunk nyilván rekordokat, mert ott a tárgyak 2007. óta változatlan pontokon állnak. A négy különböző vonalvezetésű pálya rekordjait nyilvántartjuk, de csak érdekességképpen. Az igazi mérvadó a négypályás összetett verseny.

samu2

- Az iskolai alkalmazás megoldható? Működik valahol?

- Azt gondolom, hogy olyan témát feszegetsz, ami különösen fókuszban van a fejemben. Mint egykori testnevelő tanár figyelemmel kísérem a mindennapos testnevelésre törekvést és annak lépcsőzetes bevezetését. Már most látszik, hogy a nagyszerű szándék néha akadályokba ütközik a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt. A gurigolf is egy alternatív lehetőséget jelentene. A tűzkeresztség már megtörtént. Egykori iskolám, a Tamási Gimnázium a helyi önkormányzat segítségével fogadó kész volt és egy szettet eljuttattam hozzájuk. Az átadás során én magam voltam a moderátor a gyerekek között és igazolva láttam, hogy járható út lenne az ideám.

- Mi lehet a játék legfőbb haszna?

- Attól függ, ki mire használja. Ha a szabadidő jó eltöltésére, akkor kivasalja az idegeket, megszűnik a külvilág. Ha ifjú focisták képzése a cél, akkor a technika és a pontosság fejlődik, páros játék során az együttműködés és a kreativitás kerül központba. Ha bárkik éles meccset játszanak, akkor az önfegyelem és koncentráció nélkül nem lehet eredményesen tenni.

- Milyen változások történtek az elmúlt időszakban?

- A 2015-ös év is hozott fontos előrelépést. Összefoglalva: két videó a világhálón, két új pálya az udvaromon kívül. Egykori lakóhelyem - Tamási - önkormányzata két szettet rendelt tőlem. Az egyiket köztéren egy sportcentrumban helyezte el állandó lakossági használatra, másikat a gimnázium diákjai kapták. Egy szakmai változást az élet is kikényszerített. Például műfüvön a dinamikus gurigolf a követendő, ahol két szabály változik, lehet mozgó labdába rúgni és talppal érinteni a labdát. Ez utóbbi változat méltán léphet be a labdarúgó klubok utánpótlásának képzésébe, amit a gyakorlatban a ZTE U 16 -os, Kovács László edzette csapata már nagy sikerrel tesztelt és engem abszolút meggyőzött.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates